2012-07-23 13:11:12• hírek • Szatmár.ro

In memoriam Szabó Terézia

Szilágyi Éva emlékezik a Szatmárnémeti Református Gimnázium alapító igazgatójára.

„Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam: végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet megád nékem az Úr..."
II. Timóteus 4: 7-8.

Az idézett ige szellemében tanított  és szolgált több mint öt évtizeden át Szabó Terézia, áldott emlékű nyugalmazott igazgató-tanár, a Szatmárnémeti Református Gimnázium alapító igazgatója.

A tanító, a tanár ezer éve szolgája a nemzetnek, ahogy azt Vas Gereben írta, a nemzet napszámosa volt mindig, s a napszám, amit a nemzettől kapott, anyagiakban bár kicsiny volt, de erkölcsiekben a legnagyobb. A tanítónak tekintélye volt, hiszen a tudás birtokosa és átadója, megtanította utódainak, a fiataloknak mindazt, amire a közösségnek szüksége volt. 
Mert a tudás olyan, mint a kovász, meg kell őrizni és át kell adni, mert ha elvész, sokkal nehezebb a semmiből újra megalkotni. Iyen őrző, a tudás, a hagyományok, keresztyén értékek őrzője és újraélesztője volt a tanárnő.

1935-ben született Kolozsváron református családban. Iskoláit a Tanítóképző  Gyakorló Elemi Iskolájában kezdte Kolozsváron, és a Református Leánygimnáziumban folytatta. 1953-ban végzett a Magyar Leánygimnáziumban. Tanulmányait a kolozsvári  Bolyai Egyetemen folytatta, ahol 1957 -ben kémia - biológiai szakos tanári oklevelet szerzett.

Tanári pályafutásának kezdeti szakaszában több erdélyi városban is megfordult. Tanított a zilahi Ady Endre Líceumban, a nagybányai 1-es Számú Líceumban, a szatmári 2-es Számú Líceumban 1960-71 között, majd 1993-ig a mai Kölcsey Ferenc Kollégiumban. 1991-ben egyházunk megbízta a Református Gimnázium újraindításának a megszervezésével. Itt négy évig volt megbízott igazgató. Ez alatt az iskolát sikerült Erdély elismert felekezeti iskolájává fejlesztenie.

Kialakította a tanári kart,  régi hagyományokat elevenített fel, és újakat teremtett. Testvériskolai kapcsolatokat kezdeményezett a pápai, a debreceni és a miskolci református gimnáziumokkal. Megalapozta az iskola könyvtárát, melyet 2001- től  önzetlenül, karitatív módon működtetett. Alapító tagja volt a Református Gimnazium Alapítványának valamint a Bánhidi Antal Alapítványnak. Tagja volt a Bolyai Társaságnak és az Apáczai Csere János Baráti Társaságnak.

Jelentőségteljes tevékenysége alapján 2011-ben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Pro Partium díjjal tüntette ki.
Emléke legyen áldott.

Szilágyi  Éva igazgató

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: